Yeni Bulgular Kupa Terapisinin Etkisini Kanıtlıyor

(NaturalNews) Kupa terapisinin etkileri hakkında 2009 yılında yayınlanmış birçok klinik araştırma ve bilimsel makale bulunuyor. Almanya, Güney Kore ve İran’da kupa terapisinin kullanılmasını destekleyen ve bu köklü terapi hakkında bilimsel kanıtlar sunan üç makale mevcuttur.

Kupa Terapisi nedir?

Kupa terapisi dünyada bilinen en eski tedavi yöntemlerinden biridir ve 2500 yıldır itibar gören bir terapidir. Kupa terapisi antik Mısır, antik Yunan ve Çin de dahil dünyadaki tüm medeniyetler tarafından kullanılmıştır. Yaş kupa, bitkisel kupa, kuru kupa ve masaj kupası, kupa terapisinin çeşitlerindendir.

Karpal Tünel Sendromunda Kupa Terapisi

İlk vaka kaydı 2009’da Almanya’da yapılan ve Journal of Pain (Ağrı Dergisi)’de yayımlanan bir çalışma. Araştırmacılar kupa terapisinin etkisini karpal tünel sendromu tedavisinde incelediler. Vakada 52 katılımcı bulunuyordu. Hastalar tedavi grubu da kontrol grubu da rastgele seçilmiş hastalardan oluşuyordu. Tedavi grubunda ağrılar hafifledi ve diğer semptomlarda azalma görüldü. Araştırmacılar şu şekilde bir sonuç çıkardılar: “Kupa tedavisi CTS’de (Karpal Tünel Sendromu) ağrıların ve diğer semptomların giderilmesinde etkili olabilmektedir.” (1)

Ağrılarda Kupa Terapisi

İkinci vaka kaydı Kuzey Kore’den, 2009 yılında Journal of Complementary and Alternative Medicine dergisinde yayınlanmış bir makale. Araştırmacılar 14 tıbbi veritabanında araştırma yaptılar. Ağrı kontrolünde kullanılan kupa terapisi vakaları toplandı. İspat edilmemiş tedaviler veya kupa terapisinin de uygulandığı ispatlanmamış tedaviler incelenen vakalara dahil edilmedi. Araştırmacılar önceden belirledikleri kriterlere uyan yedi rastgele seçilmiş klinik vakaya rastladılar. Sonuç olarak “Sistemli incelemelerimizin sonucunda kupa terapisinin ağrılı durumlarda kullanılmasının etkili olduğuna dair anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.” ifadesini kullandılar .(2)

Bel Ağrısında Kupa Terapisi

Üçüncü araştırma İran’dan, Complementary Medicine in Therapies Journal dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar sebebi bilineyen bel ağrısı tedavisinde yaş kupa terapisinin etkisini incelediler. Araştırmanın sonucunda “Yaş kupa terapisi, sıradan müdahalelere kıyasla daha iyi bir kısa süreli klinik fayda sağlamaktadır. Hiçbir yan etki gözlenmemiştir.” (3)

Sonuç

Kupa terapisi birçok hastalığın iyileşmesindeki etkisiyle iyi bir doğal tedavidir. Her türlü ağrının tedavisinde kullanılır. Diğer hastalıklardaki etkisinin değerlendirilebilmesi için daha fazla rastgele seçilmiş vaka kayıtlarına ihtiyaç vardır. Lütfen bu tip alternatif veya tamamlayıcı tıp terapilerini uygulamadan önce, bu konuda eğitim almış kişilerden yardım isteyin. (hacamattedavisi@gmail.com)

Referans

1.Andreas Michalsen, et al., Effects of Traditional Cupping Therapy in Patients with Carpal Tunnel Syndrome: A Randomized Controlled Trial,The Journal of Pain, ,Hazirab 2009, Vol. 10, No. 6, sf. 601-608.

2.Jong-In Kim , Myeong Soo Lee , Dong-Hyo Lee , Kate Boddy , and Edzard Ernst -, Cupping for Treating Pain: A Systematic Review, eCAM Advance Access published on Mayıs7, 2009, DOI 10.1093/ecam/nep035.

3.K. Farhadi, D. Schwebel, M. Saeb, M. Choubsaz, R. Mohammadi, A. Ahmadi, The Effectiveness of Wet-cupping for Nonspecific Low Back Pain in Iran: A Randomized Controlled Trial, Complementary Therapies in Medicine, Volume 17, Issue 1, sf. 9-15.

Yorum Yapın

Mesajınız