Kan Aldırmak Gerçekten İşe Yarıyor mu?

WASHINGTON — Hastalardan kan almaya dayalı tarihi uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bilim adamları insan vücudunda mikropların gelişimi hakkında yeni araştırmalarl yaptılar ve bazı kişiler için bunun iyi olabileceği sonucuna vardırlar.

Bakteriler enfeksiyon oluşturmak için demire ihtiyaç duyarlar. Vücut, mikropların demiri kandan ve diğer dokulardan emmesini zorlaştıran bir savunma mekanizmasına sahiptir. Ama ölümcül bakteriler bu demir engelinin çevresinden dolanabilir. Bunu anlamak daha iyi bir tedavinin yolunu açar.

Şikago Üniversitesi mikrobiyologları Perşembe günü Science dergisinde zatürreede ve diğer enfeksiyonlarda etkili olan staphylococcus bakterlilerinin kendilerini demirle daha önce bilinmeyen bir şekilde yok ettiklerini açıkladılar.

Staph enfeksiyonlarında daha önce bakterliler kırmızı kan hücrelerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Şikago’daki araştırmada staph bakterinisin kanda hem adı verilen oksijen ve demir bileşiklerini tuttuğu ve bakterilerin bu sürece hükmettiğini bulmuşlardı.

Baş araştırmacı Eric P. Skaar bu genlerin zayıflatıldığında staphylococcus bakterisinin kurtçukları ve deney farelerini hasta etmediğini ifade ediyor. Bir sonraki aşama staph’ın demir çalma kabiliyetini avcı ilaçlarla engellemek.

Antik iyileşme metodu olan kan aldırmak nereden geliyor?

Skaar’ın araştırması hakkında bir eleştiri kaleme alan, Milli Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health)’nden Tracy Rouault daha önceleri yapılan kan aldırma yönteminin staph enfeksiyonu bakterilerini demirsiz bırakarak yavaşlatabildiğini keşfettiğini ifade ediyor.

Günümüzde kimse staph hastalarına kan aldırmayı tavsiye etmiyor. Bugün eğer barbarca bulunmuyorsa da saçma ve anlamsız bir gelenek olarak görülen kan aldırma 20. yüzyılda antibiyotiğin keşfi ile terkedildi.

Ancak gizem hâlâ devam ediyor: “Bu kadar anlamsız bir işlem popülerliğini 2500 yıl nasıl koruyabildi?” diye soruyor Rouult.

Kan aldırmak, çoğu “anlam ifade etmeyen” birçok sebep ile kullanılıyordu diye vurguluyor. Ama eski tıp metinleri araştırıldığında 18. yüzyılda Fransa’da başlayarak, belirli doktorların kan aldırmayı sadece yüksek ateşin başladığı esnada tavsiye ettiklerini ortaya çıktı. 1942’de bile önde gelen İngilizce tıp kitaplarında yüksek ateşli zatürreenin başlangıcında kan aldırmak tavsiye ediliyordu.

Bu ateş kötü bir staph enfeksiyonunun işaretçisi olabilir. Ayrıca Rouault sıtma gibi farklı bir hastalık için kandaki demiri düşüren bir ilaç kullanılığını da ekliyor.

Kaynak:

http://www.cbsnews.com/stories/2004/09/10/health/main642559.shtml

Yorum Yapın

Mesajınız