Hacamat Tedavisi ve Spor Masajı

Ağır bir çalışmadan sonra kasların kendini onarmasını kuvvetlendirecek en iyi yol Hacamat Tedavisi ve masajı birlikte uygulamaktır. Hepimiz zinde ve güçlü olmak isteriz. Bu yüzden bir çoğumuz spor salonlarına gidip ağırlık çalışarak kas yapmaya çalışıyoruz. Ağırlıklarla çalışırken aslında kendimize zarar verdiğimizi ve mikroskibik seviyede kaslarda yırtıklar oluşturduğumuzu anlamak zorundayız. İşte bu yüzden ağırlık egzersizlerinden sonra vücudun kendisini onarabilmesi için iyi bir diyet verilir.
Kan, vücudun kendini onarması sırasında çok önemli bir rol oynar. İşte bu noktada Hacamat Tedavisi kanı deri yüzeyine ve kaslara çekmesiyle önem kazanır. Ayrıca ıslak Hacamat Tedavisi ile zararlı toksinlerin ve patojenlerin temizlenmesi, böylelikle de kan dolaşımının rahatlamasına ve kasların iyileşmesine yardımcı olunabilir. Aşağıdaki makale egzersiz ve masaj üzerinde yapılan bir deneyi anlatmaktadır:

Spor Masajının Olumlu Etkisi Bir Araştırma ile Kanıtlandı

Wendy Bumgardner, About.com Guide, 22 Ekim 2009
Yoğun egzersizden sonra spor masajı iyileşmeyi hızlandırır mı? Her atlet spor masajını kullanır. Bunun işe yarayıp yaramadı veya nasıl işe yaradığına dair sıkı bir araştırmaya rastlamak pek mümkün değil. Klasik masajın (İsveç Masajı) kasların iyileşme süresini hızlandırdığını ve masaj uygulanan kaslarda daha az hasar, şişkinlik ve iltihap görüldüğünü kanıtladılar.

Kas Onarımı Üzerindeki Masaj Araştırmaları

İnsanlar yerine tavşanlar üzerinde 4 günlük bir çalışma yürütüldü. Önce sakinleştirildiler ve sonra kasları egzersiz simülasyonuna bağlandı. Test grubuna masaj simülasyonu uygulanırken kontrol grubuna hiçbir masaj uygulanmadı. Masaj, uzun efloraj, petrisaj, friksiyon ve eklem hareteklerinin bulunduğu bir İsveç masajı tekniğini taklit ediyordu. Egzersiz ve masajdan sonra araştırmacılar tüm hayvanların kas dokularını incelediler. Özelikle yürüme egzersizlerine başlayınca veya fazla yürüyünce insanların çokca ağrı duydukları kavalkemiği çevresindeki kas olan anterion tibialise bakıldı.

Masaj Yapılan Kasların İyileşmesinde Artış Gözlendi
Masaj yapılan ile yapılmayan kaslar arasındaki kuvvet farkı oldukça belirgindi – masaj yapılmayanlar %15 kuvvetlenmişken masaj yapılan kaslar %60 kuvvetlenmişti. Araştırmacılar ayrıca daha az hasarlı kas liflerinin gürüldüğünü ve hiçbir beyaz kan hücresinin kaslardaki hasarın onarımı için harcanmadığını bildirdiler. Masaj uygulanan kaslar, masaj yapılmayanlara göre %8 oranında daha az şişme ve genişleme gösterdi.


İnsanlarda Yapılan Önceki Araştırmalar İyileşme Tespit Edememişti

Tavşan deneklerde kaslara yapılan masajda iyileşme görülürken daha önce 2004 yılında bisikletçiler üzerinde yapılan ve British Journal of Sports Medicine (İngiltere Spor Tıbbı Dergisi)’da yayınlanan araştırmada bacak kaslarında ne masajdan sonra ne de sadece dinlenmeden sonra ölçmeye değer bir fark olmadığını ifade etmişlerdi. Ancak bisikletçiler masajdan sonra daha az yorgun hissettiklerini ifade ediyorlardı.

Kaynak:
Butterfield TA, Zhao Y, Agarwal S, Haq F, Best TM. “Cyclic compressive loading facilitates recovery after eccentric exercise.” Med Sci Sports Exerc. 2008 Jul;40(7):1289-96.
A Robertson, J M Watt, S D R Galloway. “Effects of leg massage on recovery from high intensity cycling exercise.” Br J Sports Med 2004;38:173-176.

http://www.globalhijama.com/

Yorum Yapın

Mesajınız