Baş ve Bel Ağrısı Tedavisinde Hacamat

Baş ve bel ağrısı tedavisinde hacamat – Ali Rıza Ahmedi

İran Kermenşah Üniversitesi Tıp Bilimleri bölümünden Alirıza Ahmedi ile röportaj

Bu röportaj “Klasik Kupa Terapisinin Tansiyon ve Migrene Bağlı Başağrısı Tedavisinde Etkisi” ve “İran’da belirsiz bel ağrısında yaş kupa terapisinin etkisi: Randomize kontrollü çalışma” başlıklı araştırmaların yardımcı yazarı İran Kermenşah Üniversitesi Tıp Bilimleri’nden Alirıza Ahmedi ile yazılı olarak gerçekleştirilmiştir.

Lütfen kendinizi bize biraz tanıtır mısnız? Hacamat tedavisi ile ilgilenmeye nasıl başladınız?

Ben Dr. Alirıza Ahmedi. İran Kermenşah Üniversitesi Tıp Bilimleri’nde (KUMS) anestezioloji eğitimi aldım. İlgi alanım bel ağrısı, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi kronik hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp (CAM) ve özellikle hacamat yardımıyla geliştirilebilen tedaviler konusundadır. Bu sebeple halk sağlığı alanında geniş çalışmalar yaptım; özellikle de intiharı önleme konusunda… Bununla birlikte Uluslar arası Şiddet ve Sakatlanmaları Önleme Derneği’nin (ISVIP) genel kurul üyesiyim (http://www.isvip.org/page.asp?cat=1&documentID=444). Uluslar arası Çocuk ve Yetişkin Sakatlanmaları Önleme Derneği’nde (ISCAIP) görev yapıyorum (www.iscaip.net). Buna ek olarak İsveç Karolinska Enstitüsü’nde Halk Sağlığı bölümünde güvenlik arttırıcı ve sakatlanmaları önleme konusunda araştırmalar yapan bir araştırmacıyım. Sakatlıklar ve Şiddet Araştırmaları Dergisi (JIVR) kurucusu ve yardımcı editörüyüm (www.jivresearch.org). Uluslar arası Kupa Terapisi Derneği üyesiyim (www.internationalcuppingsociety.com).
Genel pratisyenliğime devam ederken (2001 yıllarında), İran Hacamat Araştırma Enstitüsü’nde geleneksel tıp hakkında kısa bir kursa katıldım. Bu hacamat tedavisi ile ilk tanışmamdı ve o günden bu güne de hacamat konusunda çalışıyorum.

- Hacamat tedavisi ile iyileştirdiğiniz belirli hastalıklar nelerdir?

Daha önce de dediğim gibi baş ağrısı, sırt ağrısı, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi kronik hastalıklar.

- Çalışmalarınızı nasıl yürüttüğünüz hakkında kısaca bir açıklama yapar mısınız? Kaç hasta katıldı ve ne kadar sürdü?

İlk çalışmam migren tedavisi ve tansiyona bağlı baş ağrısında hacamat tedavisinin etkisi üzerineydi. Önce-sonra metoduyla kendi tecrübelerimin vaka incelemeleriydi. Yaklaşık 70 hasta katıldı ve hacamat tedavisinin olumlu etkileri çok açıktı. Sonuçlar Am J Chin Med 2008;36 (1);37-44’de yayınlandı.

İkincisi bel ağrısında hacamat tedavisinin etkisi üzerineydi. Yöntemimiz gelişme üzerinde duran bir yöntemdi. RCT yöntemini kullandık. Www.irct.ir tarafından kaydedildi. Yöntem makuldü, katılımcılar yaklaşık 106 civarındaydı ve bu araştırma sonuçları da çok belirgindi. Bu çalışma Complement Ther Med. 2009 Haz, 17 (1); 9-15’te yayınlandı.

- Bu iki çalışmadan, baş ağrısında ve bel ağrısında hacamat tedavisi çalışmalarından çıkarttığınız sonuçlar/elde ettiğiniz veriler nelerdir?

Hacamat tedavisinin ağrı gidermedeki etkisi çok belirgindi.Hastalar hacamat tedavisinden sonra ağrının azaldığını bildiriyorlardı.

- Yakın bir gelecekte hacamat tedavisi ile ilgili başka bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz?

Evet, şu anda hücre tepkileri ve bağışıklık sitokini hakkındaki bir çalışmaya yoğunlaşmış durumdayız.

-Siz hacamat yaptırdığınızda ne sıklıkla, ne için (özel bir durum varsa) ve kime yaptırıyorsunuz (çünkü kendine uygulamanın kolay olmadığı bir terapidir)?

Güzel bir soru. 7 yıldır şiddetli bel ağrısı çekiyordum. Hacamat tedavisi çok atkili oluyordu ve kısa bir süre sonra çalışmaya dönebiliyordum. Hastalndarıma yaşlarına uygun olarak profilaktik hacamat tedavisi yapmayı öneriyorum. Örneğin eğer 40 yaşlarındaysa her 40 günde bir hacamat öneriyorum. Eğer yaşı65 ise 65 günde bir hacamat tedavisi öneriyorum. Bu yetişkinler için geçerli. Bebeklerde ve çocuklarda ise yılda 2 defa (ilkbaharın ve sonbaharın ilk günü) hacamat tedavisi öneriyorum. Ergen ve genç hastalarda tavsiyem bu ikisinin ortasında bir yerde. Bu tavsiyeleri İmam Rıza’nın hadislerine göre, bir kısmını tecrübelerime göre, bir kısmını da İran Hacamat Araştırma Enstitüsü protokollerine göre veriyorum.

Kendi hacamatlarımı da bahsettiğim tavsiyelere göre yaptırıyorum. Bana daima hacamat tedavisinde tecrübesi olan oğlum Muhammed Sadegh hacamat yapar.

- Iran’da gelen olarak hacamat tedavisinin durumu nedir? Hastanelerde veya kliniklerde alternatif/Sünnet tedaviler olarak görmek mümkün mü?

Birçok kişi, özellikle güçlü dini altyapısı olanlar düzenli olarak hacamat yaptırıyorlar. Ancak hastanelerde veya devlete ait kliniklerde hacamat tedavisini görmek mümkün değil. Fakat araştırma merkezlerinde ve özel kliniklerde görebilirsiniz.

- Sonuç olarak okuyucularımız yukarıda bahsettiğiniz araştırmalarınıza nereden ulaşıp takip edebilirler?

Araştırma özetlerini www.pubmed.com adresinden okuyabilirler. Ama tam metinleri ancak derhilerin web sitelerinden takip edebilirler.

Son olarak, bu büyük çabanızı takdir ediyorum ve başarılar diliyorum. Arkadaşım ve meslekdaşım David C. Schwebel (Alabama Üniversitesi, Birmingham, ABD)’e teşekküretmek istiyorum. Araştırmamın gelişmesinde çok etkisi oldu. Bunun yanında kendisinin eşine de birlikte çalışmaya başladığımız zamandan bugüne kadar tüm destekleri için teşekkür etmeliyim

DAHA FAZLASI İÇİN:

Alireza Ahmadi

Araştırma Özetlerine ulaşabilmek için:

Tansiyon ve migrene bağlı baş ağrusunda hacamat tedavisinin etkisi

- İran’da belirsiz bel ağrısında hacamat tedavisinin etkileri: Rastgele kontrollü vaka kaydı.

YER

İran

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Email: ahmadiar1012@yahoo.com

——————————————-

Alirıza Ahmedi’ye yukarıdaki yazıyı bizimle paylaştığı için teşekkür ediyoruz. Bay Ahmedi’ye araştırmaları hakkında sormak istediğiniz sorular varsa lütfen sitemizdeki yorum bölümünü kullanınız.

Eğer bir hacamat terapisti iseniz, hacamat olmuşsanız ve bilgi ve tecrübelerinizi yukarıdaki yazı şeklinde bizimle paylaşmak isterseniz veya lisanslı bir hacamat terapisti arıyorsanız lütfen bize mail atın: hacamattedavisi@gmail.com

Yorum Yapın

Mesajınız